Generalitat de Catalunya. Patrimoni arqueològic de l'Aleixar.


Collblanc

Altres noms: 
COLLSBLANCS 
Cronologies 
Des de Neolític fins a Bronze Antic ( -5500 / -1500 ) 
Tipus de jaciment 
Varis desconegut 

C. Cuenca / P. Otiña / D. Ynguanzo, octubre / 2005, Camps on es trobaren les destrals neolítiques 

Descripció 
S’accedeix al jaciment des d’all nucli urbà de Vilaplana. El jaciment es troba 100 metres més endavant de la cruïlla de la carretera de Vilaplana a l’Alforja amb el Camí dels Garrigots, a la banda esquerra direcció Alforja. 
Salvador Vilaseca va documentar un conjunt de destrals de pedra polimentada que fins als anys quaranta del segle passat havia situat al terme de Vilaplana, a la partida de les Deveses, pròxima a la partida del Collblanc. La descripció que Salvador Vilaseca fa d’aquestes troballes és la següents: "se trataba de seis preciosas hachitas, de piedras variadas, de colores y matices diferentes, perfectamente trabajadas, y otras dos algo mayores y menos perfectas. Aparecieron casualmente al excavar un terreno para construir una balsa, reunidas debajo de dos piedras planas formando caballete (...). No conocemos todavía su naturaleza petrogràfica, y en cuanto a la interpretación de su hallazgo pensaríamos en un encondrijo de objectos de indudable valor, pero de uso mal conocido aunque casi siempre se confiera a estas hachitas caràcter votivo por aparecer con alguna frecuencia como ofrendas funerarias, particularmente en los sepulcros de fosa.

También aparecen, sin embargo, en cuevas no sepulcrales y en superficie, en estaciones al aire libre".

Sembla clar que les troballes s’han de datar en la forquilla temporal que s’estableix entre el neolític mig i la fase antiga de l’edat del bronze. Respecte a la posició de les destrals, sota una pedra, sembla evident que la hipòtesi de Salvador Vilaseca respecte a l’ús votiu de les destrals s’ha de considerar com a una seria possibilitat. 

Estat de Conservació 
Regular 
Referències bibliogràfiques 
ANGLES, F.; VENTÓS, J. M., 2004, L’Aleixar 



No hay comentarios:

Publicar un comentario