Comtat de Prades. L'organizació del territori.
Miguel Giribets

L'Aleixar a la vegueria de Montblanc

El 1304 la zona del comtat de Prades pertanyia a la vegueria de Tortosa. Poc temps després i segons el fogatge de 1365-1370, veiem com el comtat està inclòs a la vegueria de Montblanc.

La vegueria va ser una demarcació administrativa medieval, d'origen carolingi, pròpia de Catalunya i també d'Occitània (actual sud de França). A Catalunya va tenir vigència des del segle XII al XVIII (liquidada, doncs, amb el Decret de Nova Planta de Felip V). Al segle XIX es va passar a la divisió territorial per províncies. La figura de la vegueria va tornar de nou a la Generalitat republicana (1937), sent novament suprimida per la dictadura franquista a partir del 1939.

La vegueria de Montblanc


Les vegueries medievals es creen a iniciativa real i al seu front es col·loca un 'veguer' o representant del comte de Barcelona al territori. La paraula ‘vegueria’ vé del llatí ‘vicari’, qe significa ‘el que representa a un altre’. A les comarques de Tarragona, hi havia les següents vegueries al segle XIV: Montblanc, Tarragona i Tortosa.

La vegueria de Montblanc es va crear en 1163 i comprenia territoris de les actuals comarques de la Conca de Barberà, les Garrigues, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i el Camp de Tarragona.

Dins de les seves funcions judicials, es coneix l'anècdota del 'sarraí de l'Aleixar' el 1287. Es tracta d'un viatge que el Batlle i el seu assessor varen fer a Lleida «per Demanar conseyl pel Fet del Sarray de l'Aleixar». El musulmà havia estat denunciat per un habitant de la nostra localitat, pel que va rebre una recompensa de 20 sous, però desconeixem el motiu.

En un altre ordre de coses, el Batlle era el responsable de l'ordre públic i del manteniment i bon estat del castell de Prades.

Les vegueries a la Catalunya medieval

No hay comentarios:

Publicar un comentario