L'Aleixar dins el mon de l'Islam.
Josep Pàmies i Miguel Giribets





Un recorregut per l'Aleixar musulmà. Zona 2




ZONA 2
Formada per.
·      Part baixa carrer del Forn ( dreta)
·      Part baixa carrer Mitjà ( central)
·      Part baixa carrer Major ( esquerra) i
·      Zona del Raval (anotada en el mapa de Google com a carrer del Forn)


Els edificis marcats amb una línia verda, són edificis cantoners, probables torres de defensa.

La línia blava, vol indicar-nos un possible carrer, avui desaparegut.

Les grogues, es corresponen amb els traçats actuals de la zona. I.

El marcat en vermell, la zona del Raval. Va des del Carrer Major fins al Carrer Mitjà.
Comencem el recorregut pel carrer del Forn a partir del marcat en verd:

Es tracta d’un edifici de 40 mts. 2 en planta. Les parets que el formen mostren reforç en la base i son d’un gruix al voltants del 70 cm.
Per darrera dell , hi hauria el carrer –avui desaparegut- pel qual s’entrava a les cases. Aquestes com podem veure en la foto, s'estenen a partir de l'edifici esmentat fins la l’ínia divisòria (a través d’un carreró) de les dues zones. Es tractaria doncs del mur de l’est.

L’ample dels  murs de les cases sobrepassa els 65 cm.  i arriba fins les golfes an alguns cassos.

En la casa núm 52, en el seu interior, es pot  veure encara el portal d’entrada a la casa i una finestra. Senyal probatòria de la nostra estimació en situar-hi un carrer.

Les cases de la part dreta del carrer provenen d’èpoques cristianes, tot hi que hi han restes àrabs.

Casa cantonera, inici de tancament  

Casa adossada, construïda en el tancament d’un carrer




Carrer Mitjà


En aquesta zona del carrer és noten els aprofitaments i tancaments que li donaren forma . Comença en una línia bastant recte en la part est, fins al primer tancament que veurem tot seguit. Després aprofitant un probable baluard pentagonal segueix recte fins al “quatre cantons” o cruïlla de carrers, tancant-se amb una casa-torre  de 60 m2. Veiem-los tot seguit.


1)Tancament carrer. Esq. Casa poligonal; abaix, casa rectangular amb portal de rajola. Tapat fà pocs anys.





2) Continuació del carrer fins la zona 1).


Casa cantonera entre el Carrer Mitjà i el  Raval. Té 60 m2 en planta. El gruix de les parets es veu pel finestró del raval.  La corba del cantó, tal vegada sigui la primera edificació (marcada en verd, part central del plànol de zona).



Els Quatre Cantons i el Raval.

Es tracta d’un petit racó del poble d’una gran concentració d’arquitectura medieval. La foto anterior forma el que seria la quadrícula N.O.

La N.E. ens vindria formada per la casa pairal del Cercós. Un edifica d’estampa medieval cristiana, que conserva petites parts de construcció anivellada en línies rectes de pedra. La rajola, es a parts de les parets i arcs de les golfes.

En la part S.E. una casa amb portalada àrab maurità. Probablement una torre mentre segueix la línia recte del carrer. Té – com tantes d’altres – una pedra esmoladora (per a esmolar l’eina).

I al quadrant S.O. una casa formada inicialment  per una paret de tancament i torre interior ( es veuen carreus de la torre) en tota ella hi  podem observar anivellacions fetes amb filades de pedra, típiques de les construccions àrabs.

A mig carrer del Raval hi veurem dues portalades. Una àrab, l’altre podria ser jueva. L’àrab d’entrada plana  i corral a fons, conserva un baixant d’aigua fet amb ceràmica encaixada l’una amb l’altre tal i com ho feien el àrabs..L’altra, sembla (mirada pel SIGPAG) una segregació de la primera.

En la casa àrab hi han dos grafits. A la dovella del centre sembla en núm 4 en àrab i a la seva dreta el 4 en cristià.. La paret mitjanera d’aquestes cases surt al carrer. Fà pensar en el tancament  d’una paret que es veu en el SIGPAG. Va des de la Plaça fins a aquí.

 Tanca el Raval una casa cantonera- amb el Carrer Major que veurem properament.

Malgrat el que exposem, el Raval, no surt en cap fogatge de l’edat mitjana. Endevineu qui hi vivia?


Zona 2) CARRER MAJOR

Començarem l’itinerari per la cantonada amb el  raval per seguir enfilant el carrer fins la línia divisòria de les dues zones.

Una casa-torre ens hi espera. La seva base protegida i les dimensions de la mateixa ens apropen una vegada més a una possible torre de defensa. Recordem que en època medieval es donaven com a bones les distàncies cobertes pels arquers. Uns quaranta metres. En aquest cas la distància son 35 mts. fins la del carrer Mitjà.

Seguirem carrer amunt veient les possibles cases de portalada àrab i/o jueva, no absentes de senyals d’esmolar l’eina, i alguna cosa més. Viem-les:

Base reforçada, portal estil àrab maurità i pedra esmoladora a la porta


Més amunt, uns bells portals de pedra.

En veurem un fet de pedra rojenca, Una pedra gens comú a l’Aleixar,  Prades? Baronia d’Escornalbou? Tot pot ser.

Al costat d’aquesta hi veurem un portal (foto 1). Al seu costat, un portal amb arc de rajola.

Davant seu, una de les portalades més belles de pedra que tenim (foto 2), de perfil acanalat, tota de pedra, conserva també la “pedra esmoladora”. No és correspon la seva planta actual a cap casa de grans dimensions o senyorívola. Sembla més bé el que resta d’una edificació més important.

Veureu el detall del treball acanalat amb les senyals esmoladores (Foto 3).

Després una gran portalada d’una casa , ( tal vegada la més important d’aquesta zona) representativa de l’art àrab. Entrada gran i  planera, al fons el pati, orientacions de dia vers l’est. Fà pensar  que les cases veïnals es nodriren de la seva grandària.(foto 4)

Al acabar, una cantonada del carreró transversal  que ens indica la part d’extramurs. El gruix de la paret es proper a 1 m. (foto 5).

Foto 1). Té senyals esmoladores a l’esquerra


Fotos 2) i 3) de la mateixa casa. Detalls en 3)

Foto 4)

Al muntant de la dreta una gravat que fa pensar....



Per acabar aquesta zona  una casa fà de tanca: el seu   mur gruixut ens ho demostra . El carreró delimitava  l’extramurs.

Foto 5) Avui un carreró del Carrer Major. Conduïa als extramurs. Observeu el gruix de la paret





EL RAVAL  i els QUATRE CANTONS


Sens dubte un lloc de concentració medieval. No recollida en documents cristians (fogatges) però d’una arquitectura digna de ser estudiada.

Us convidem a seguir-nos:

MAPA PARCIAL SEGONS CATASTRE

Per a situar-nos direm que les cases del Raval en la parta alta, van de la parcel·la 17 a la 22 inclusives, i que en la part baixa van des de la 01 a la 05.

En el carrer del Forn segueixen des de la  21 fins la 19 a efectes d’aquest estudi i per  la part baixa, de la 39 a la 35.

Els QUATRE CANTONS, venen formats en la cruïlla de les parcel·les 17) 21), 05) i 39).

Els portal proposat com a àrab, és a la parcel·la 19.

El possible portal  jueu a la 18. Es veu en aquest plànol que ambdues eren la mateixa finca amb pati intern.

La distància total entre la casa parc. 22 (cantonada Raval/carrer Major) i la casa parc. 19 (cantonada del carrer del Forn), és de 70 m. Enmig d’elles la 17 del Raval/cantonada carrer Mitjà. La cobertura de la zona a través de les defenses era garantida. Tot seguit, veiem el conjunt.

Cantonada  parc. 22 (C .Major / Raval). Mireu la base de la torre

Cases ubicades en Parc. 18 i 19. Observeu el mur que sobresurt. Podria ser un tancament de zona



Graffiti a la dovella central Casa 5,parc.19. el 4 en àrab?

A la dreta, numeració àrab

En la dovella que segueix a la dreta, hi ha el 4 cristià.

Ara, us proposem un estudi del que externament es veu a la casa núm, 8 del Raval, parc. 06.

Es tranca d’un tancament extern i una torre interna de clar estil àrab. Veureu con les anivellacions fetes amb filades de pedra hi són constants.

LA LÍNIA COLOR CARBASSA RESEGUEIX L'ESTRRUCTURA DE LA TORRE. Aquesta es mantenia fins fà poc, en les plantes interiors de l'edifici. Observeu també les anivellacions.

Davant seu la torre/cantonada del Raval i el carrer Mitjà, ja comentada en zona 2) No la reproduïm. Ho fem amb la casa núm 56 del Carrer del Forn, parc.21). Casa d’estructura cristiana.

1 La part dreta enfilant el carrer del Forn, mostra anivellacions, restes d’un passat?


Part esquerra: Portal àrab maurità. té una pedra esmoladora


ELS QUATRE CANTONS. Observeu la casa - ja comentada del Raval- i les anivellacions a banda i banda de l'edifici


No hay comentarios:

Publicar un comentario