Els molins fariners
Josep Pàmies i Miguel Giribets




Els molins fariners de l'Aleixar



 Seguidament donem notícia dels molins fariners que es coneixen de la nostra vila. Utilitzem dues fonts d'informació:

- A. Manent, Toponímia de l'Aleixar, ed. Institut d'Estudis Tarraconenses, 1962
- F. Anglés i J.M. Ventós, l'Aleixar, ed. Cossetània, 2004

Segons F. Anglés i J.M. Ventós, "si el 1716 el molins fariners que hi havia a la vila eren tres, el cadastre de 1732 ja ens parla de sis molins i el de 1761 de nou. A l’Aleixar, els molins fariners del quals es té coneixement al llarg de la història sòn:

El Molí del Pàmies
El Molí de la Roca
El Molí del Carletes
EL Molí del “Fernando” 
El Molí del Grau
El Molí del Pigat
El Molí del Ralet
El Molí Esmolador
El Molí Nou
El Molinet


(...) Un estudi recent sobre el patrimoni de molins de la demarcació de Tarragona realitzat per Jordi Blay Boqué i Salvador Anton Clavé ens aporta informació de primera mà sobre l’estat actual de set dels antics molins fariners del terme de l’Aleixar, tots situats al curs fluvial de la riera de Maspujols".



Molí del Roca. Vista des de l'exterior

El Molí del Pàmies


A. Manent -> Davant mateix de les Sorts. En bon estat. “Pessa de terra a la orta del Molí de Joan Pàmies” (CAD, 1716). “Lo oli den Pamis” (CAD, 1733,  p. 505). “Molí del Pamias” (CAD 1761, p. 76 a).

 F. Anglés i J.M. Ventós -> Molí del Pàmies (o de la Palla). Molí fariner en estat de conservació parcial, actualment utilitzat com a habitatge i magatzem per a les feines del camp. El seu estat de conservació és regular i la població més propera és Maspujols.


Les restes del molí del Pàmies: una paret i, al fons, un pou. Está davant de la partida de les Sorts. Coordenades: 4º11'15.43''N 1º2'56.09''E






El Molí d’En Ribelles


A. Manent -> “Del Moli den Ribelles” (CAD 1656, p. 8). “Moly de la Rocha que era de Mychel Rybelles” (CAD 1656, p. 238).


El Molí de la Roca.


A. Manent -> Té molta anomenada. Hem deduït que quedà deshabitat a primers dels segle XIX. Ens han dit que es fabricava moneda falsa. “Parte dicta la horta del moli de la Roca” (CB 1569). Toca a la Riera de la Mussara no gaire lluny del Mas del Pelat, però a l’altra banda.

 F. Anglés i J.M. Ventós -> Molí fariner sense cap utilització actual coneguda, en estat de conservació  parcial i ruïnosa la seva edificació. La població més propera és Maspujols.

Molí del Roca. Bassa de la part superior


El Molí del Carletes.


A. Manent -> A la Riera de La Mussara, a l’altura del Fieterals. En bon estat. També en diuen del Jaume del Mas.

 F. Anglés i J.M. Ventós -> Molí fariner sense cap utilització actual coneguda i en un estat de conservació parcial i dolent de l’edificació.  La població més propera és Vilaplana.

Molí del Carletes. Vista frontal


El molí disposa d'una era



Riera amunt, a uns 50 metres, trobem un azud conegut amb el nom de resclosa de l'horta dels Fiterals, possiblement d'origen àrab


El Molí del “Fernando”.


A. Manent -> Sota la muralla. Hi ha una era. L’habitaren fins fa deu o dotze anys.


 F. Anglés i J.M. Ventós -> Antic molí fariner situat al costat mateix de la vila, en un estat de conservació acceptable, que en els darrers anys ha estat rehabilitat pels seus propietaris com a habitatge per a destinar-lo a activitats de turisme rural. La població més propera és l’Aleixar.


El Molí del Grau.


A. Manent -> Molt a prop del moli del “Fernando”. Es més gran. Serveix per a magatzem.

F. Anglés i J.M. Ventós -> Molí fariner sense cap utilització actual coneguda i en estat de conservació parcial i regular en l’edificació. La població més propera és l’Aleixar.


El Molí del Pigat.

A. Manent -> No gaire lluny del pont que es troba abans d’entrar a Vilaplana.

F. Anglés i J.M. Ventós -> Molí del Pigat (antigament del Comú de Vilaplana). Molí fariner en estat de conservació parcial i amb una edificació molt precària. Actualment no té cap utilitat. La població més propera és l’Aleixar.


Molí del Pigat. La façana que dona a la riera


Molí del Pigat. La mola de moldre


Molí del Pigat. Restes de la gran bassa


El Molí del Ralet.

A. Manent -> Prop de la Màquina. Hi viuen a temporades. Toca a la carretera de Reus, després del Pont de Maspujols.


Molí del Ralet, Façana principal


Molí del Pigat. La bassa de l'aigua


El Molí del Borràs.

 F. Anglés i J.M. Ventós -> Molí del Borràs (o de Maspujols, o del Ralet). Molí fariner dedicat en l’actualitat a servir d’aixopluc i magatzem per a les feines del camp dels seus propietaris i en un estat de conservació parcial i regular de l’edificació.  La població més propera és Vilaplana.


El Molí Esmolador.

A. Manent -> N’hi ha les runes a tocar de la confluència de la Riera de Salvià i de la Mussara. “Lo camí de lo moli asmulador” (CAD 1656, p. 117). “Pessa de terra dita lo ort del moli esmoladó” (CAD 1733, p. 89). “Molí asmoladó” (CAD 1740).


El Molí Nou.

A. Manent -> “Tros al Molí Nou” (CAD 1714, i CAD 1728, p. 22)


El Molinet.

A. Manent -> Toca al de “Fernando”. Li servia de dipòsit.





Recana pasada a l’Aleixar en segle XVIII referent al molins fariners

 Comença així i ens parla de 6 molins:

Molins de farina situats en lo dit Terme

1.  Un molí situat en lo dit Terme propi del Comú de Vilplana, es de Una Mola tant solament, y mol abassades y sen acostuma traurer Vns anys ab altres  de Arrrendament Sinquanta lliures

2.    Un Molí situat en lo dit terme Propi de Pau Solá, es de una Mola tan solament y Mol abassades y sen acostuma a traurer un any amb altres una renda de Deu lliures

3.    Un molí Situat enlodit teme Propi de Isidro Ortoneda es de Una Mola tant solament y mol abassades y sí se llogara sen treuria Vns anys ab altres de Arrendament Sinquanta Lliures.

4.    Un Molí situat en lo dit Terme, propi de Jaume Guardiola, es deVna Mola. Tant solament y mol abassades y si se llogara sen trauria de Arrendament Vns anys ab altrres Quarantasinch liuras.

5. Un Molí Situat en lo dit terme Propi de Joan Pamies de Maspujols es de una sola Mola tan Solament y mol abassades y si se llogara sen treuria de Arrendament, Vns anys ab altres Trentasinch Lliures.

6.    Un Molí Situat en dit Terme Propi de Joseph Vilanova, Moliner de Maspujols es de una Mola tant Solament y mol abassades y si se llogara sen Treuria de Arrendament Vns anys ab altres Trentasinch lliures
        
Veiem doncs, com la majoria del molins aleixarencs mantingueren una plena activitat en el segle XVIII. Els cereals encara serien una font de riquesa dins l’economia productiva de la població.


Observem també que en tots ells es “Mol a bassades”. Es a dir, amb l’aigua pròpia emmagatzemada dins la pròpia bassa. Avui encara podem veure en alguna d’aquestes construccions i la magnitud d’aquestes basses.

Fulla en que el recaptador fa un resum dels totals a pagar desglosat per apartats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario